HTML

Cégvezetek

Papp Zoltán vagyok, cégvezető. A cégvezetés szakmai feladatai mellett fontosnak tartom, hogy motiváljam, mentoráljam a dolgozókat, elősegítve ezáltal egy pozitív, produktív munkaviszony kialakulását. Ennek részeként indítottam személyes blogomat, ahol gondolatokat, személyes tapasztalatokat szeretnék megosztani a témában.

Friss topikok

  • Alternatíva: A fenti sorokkal teljes mértékben egyetértek ! Az én gyerekkori álmom megvalósítása egyszerűen kat... (2018.07.07. 08:10) Mi lesz a gyermekkori álmokkal?
  • T. Moncsi: Szia! Természetesen szívesen olvasnák néhány gondolatot, ösztönzőleg hat egy tapasztalt ember sze... (2013.11.21. 12:59) A lehetőség

2014.06.02. 10:37 pzo

Mit tanulhatunk mi “felsőbbrendű" emberek a vadludaktól? - Avagy a „V” alakzatban repülés üzenete

Tavaly ősszel meghívtak a tatai Öreg-tóhoz, ahol én is szemtanúja lehettem, ahogy a vadludak kis pihenőt tartanak, hogy utána együtt folytassák az útjukat délre, telelni. Amikor láttam őket, nem is jutott eszembe – pedig kézenfekvő lett volna a kérdés –, hogy hogyan képesek megtenni olyan hosszú utat és utána visszatérni a telelésből.

Végül mégis összeírtam az ezzel kapcsolatos megfigyeléseket, tényeket – még ha nem is saját kútfőből származnak az információk –, hátha nem annyira triviális ez mindenkinek. Lehetnek néhányan, akik elgondolkoznak rajta, és talán olyan információt is kapnak, amit eddig nem tudtak.

• Minden egyes madár szárnycsapása a sorban következő madár számára olyan légmozgást teremt, amely emelő hatású. A "V" alakban való repülés az egyedül való repüléshez képest a csapat repülési kapacitását több mint 70 %-kal növeli, azaz azok az emberek, akik egy irányban haladnak és az együttlét érzését osztják meg egymással, gyorsabban és könnyebben jutnak el céljaikhoz, mivel egymás "emelő" hatását használják.

• Ha egy vadlúd kiesik a csapatból, azonnal megérzi a légellenállást és gyorsan visszatér a helyére, hogy újra támaszkodhasson a többiek szárnycsapásának erejére, azaz, ha csak annyira vagyunk értelmesek, mint a vadludak, együtt maradunk a csapattal, azokkal, akik tudják, merre megyünk, elfogadjuk a segítségüket és magunk is segítséget adunk nekik.

• Ha a vezérlúd elfárad, hátramegy és egy másik lúd veszi át a helyét az élen, tehát kifizetődő a nehéz feladatokban váltani egymást és megosztani a vezetés terhét. Az emberek – akár a ludak – erősen függnek egymás készségeitől és képességeitől, és külön-külön is birtokosai a tehetségnek, erőnek.

• A vadludak a csapatban hangos gágogással bátorítják az elől haladókat a sebesség fenntartására, így biztosnak kell lennünk abban, hogy a gágogás ott hátul bátorítás és nem valami más. Ahol a különleges teljesítményt jutalmazzák, a produkció is sokkal nagyobb. A gágogás minősége adja a bátrak erejét, hogy szívvel-lélekkel kiálljanak amellett, amit csinálnak.

• Ha egy ludat lelőnek, beteg lesz, vagy másképp megsebesül, ketten kiválnak a csapatból, hogy kövessék és segítsenek neki, ha lehetséges. Addig maradnak mellette, amíg újra képes nem lesz repülni, vagy amíg el nem pusztul. Azután a ludak visszatérnek saját csapatukhoz vagy egy másikhoz. Ez talán az egyik legszebb „üzenete“ a vadludak jellemének: ha legalább annyi jó érzés van bennünk, mint a ludakban, kitartunk egymás mellett, nemcsak akkor, amikor erősek vagyunk, hanem a nehéz időkben is.

Ezek fényében a „húzz el, mint a vadludak“ már nem is olyan degradáló, ugye?

 

Szólj hozzá!

Címkék: támogatás csapat csapatmunka vadludak

A bejegyzés trackback címe:

https://cegvezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr796259000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása