HTML

Cégvezetek

Papp Zoltán vagyok, cégvezető. A cégvezetés szakmai feladatai mellett fontosnak tartom, hogy motiváljam, mentoráljam a dolgozókat, elősegítve ezáltal egy pozitív, produktív munkaviszony kialakulását. Ennek részeként indítottam személyes blogomat, ahol gondolatokat, személyes tapasztalatokat szeretnék megosztani a témában.

Friss topikok

  • Alternatíva: A fenti sorokkal teljes mértékben egyetértek ! Az én gyerekkori álmom megvalósítása egyszerűen kat... (2018.07.07. 08:10) Mi lesz a gyermekkori álmokkal?
  • T. Moncsi: Szia! Természetesen szívesen olvasnák néhány gondolatot, ösztönzőleg hat egy tapasztalt ember sze... (2013.11.21. 12:59) A lehetőség

2015.05.08. 10:11 pzo

Mit tegyünk, ha csökken a motiváció?

A következő, amivel foglalkozni szeretnék, és megosztani az ezzel kapcsolatos nézőpontomat másokkal, az a kérdés, hogy mit tegyünk akkor, ha nem találunk elég motivációt, vagy ha úgy általában nincsenek céljaink.

Először vizsgáljuk meg azt, hogy mennyire függnek össze a célok és a motiváció.

Én úgy gondolom, hogy az álmok, vágyak, célok azok a muníciók, amelyek segítik a saját belső motivációinkat „feltüzelni”, azaz ha a motivációnk csökken, annak elsődleges oka a saját célok, vágyak csökkenése – akár mert már megvalósultak, akár pont azért, mert nem, és a szemünk előtt kopnak el, ami így vagy úgy, de hatással van a motivációra. Ördögi kör – mert ha a motiváció kihűl, vele együtt csökken az erőforrás is egy felbukkanó új vágy, cél eléréséhez, és a kör bezárult...

A motivációt szerintem elsődlegesen magunkban kell meglelni, amit a külvilág (legfeljebb) erősíteni tud, illetve sajnos csökkenteni is. Erre számos példát találunk életünk során. Gyerekkorunkban Szüleink, aztán tanáraink, majd később munkahelyi vezetőink mind mind “felelősek” a motivációnk elősegítéséért vagy éppen rombolásáért, de ne feledjük végül is magunk hagyjuk azt is ha demotiválnak, ezért a felelősség végső soron a miénk, bár elismerem kisgyermekként nehéz , sőt egyenesen lehetetlen ezt akár csak érzékelni is. Sajnos nagyon sokszor a demotiválás mögött nem is szándékosság áll egyszerűen csak hajlamos az ember, a saját realitásából nézni és próbálni motiválni másokat, ahelyett, hogy magát a motiválandó személyt venné alapul, sokszor a nem tudás az oka annak, hogy azt hisszük ami nekünk fontos az másnak is az lesz. De erről már volt szó korábbi bejegyzésekben.

Szóval, mit tegyünk, ha csökken a motivációnk, fogynak a céljaink?

Először is zárd be a blogot (persze miután végigolvastad ezt a bejegyzést), és hagyd ott a számítógépet. Menj el sétálni egy parkba, vagy kirándulni az erdőbe. Ha van lehetőséged, fogj egy hátizsákot és fedezz fel számodra ismeretlen tájakat, akár belföldön, akár külföldön.  Lehetőleg a mobilodat is hagyd otthon, vagy, ha úgy tetszik (ahogyan egy filmben láttam), látványosan „likvidálhatod” is, mondjuk, hajítsd egy folyóba…

Vagy az is elég kezdésnek, ha elmész egy moziba és megnézel egy filmet, vagy hanglemezboltba zenét hallgatni. Találomra válassz ki pár akciós cd-t, vedd meg őket, menj haza és hallgasd meg, relaxálj. Tudom, régimódian hangzik, de válts tagsági kártyát egy könyvtárba, és böngészd végig a polcok sorait; vagy csak menj oda valakihez, aki szintén nézelődik vagy olvas, és kérdezd a könyvéről, beszélgessetek egyet. Ha pedig már ott vagy a könyvtárban, tudakold meg, nincsen-e valamilyen rendezvény, beszélgető kör, filmklub, amihez csatlakozhatnál, ahol rendszeresen találkozhatnál olyanokkal, akikkel közös az érdeklődésetek.

Kezdj el egy új hobbit. Sportolj. Fogadj örökbe egy állatot.

Bármit, ami kimozdít a komfortzónádból!

Neked kell megteremtened az élményeket és a fontos dolgokat az életedben! Nem pedig elvárnod az élettől, hogy azok megtörténjenek veled.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: célok motiváció komfortzóna motiváció csökkenése

A bejegyzés trackback címe:

https://cegvezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr957441294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása