HTML

Cégvezetek

Papp Zoltán vagyok, cégvezető. A cégvezetés szakmai feladatai mellett fontosnak tartom, hogy motiváljam, mentoráljam a dolgozókat, elősegítve ezáltal egy pozitív, produktív munkaviszony kialakulását. Ennek részeként indítottam személyes blogomat, ahol gondolatokat, személyes tapasztalatokat szeretnék megosztani a témában.

Friss topikok

  • Alternatíva: A fenti sorokkal teljes mértékben egyetértek ! Az én gyerekkori álmom megvalósítása egyszerűen kat... (2018.07.07. 08:10) Mi lesz a gyermekkori álmokkal?
  • T. Moncsi: Szia! Természetesen szívesen olvasnák néhány gondolatot, ösztönzőleg hat egy tapasztalt ember sze... (2013.11.21. 12:59) A lehetőség

2015.04.10. 13:22 pzo

Hogyan lehet egy álomból cél?

Hogyan keletkeznek az álmok, vágyak? Miért vannak vágyaink? Mi alakítjuk ki őket vagy külső tényezők, ingerek hatására születnek? Különbséget tudunk tenni az álmaink között? Különbséget kell tennünk közöttük? Mitől lesz fontosabb az egyik vágyunk a többinél? És egyáltalán, mi kell ahhoz, hogy egy álomból célkitűzés legyen?

Ezek a kérdések foglalkoztatnak mostanában.

Korábban már írtam a célok megtervezéséről: arról az esetről, amikor már tudjuk, hogy mit szeretnénk, és megtervezzük, hogy azt hogyan tudjuk elérni. De honnan jön az IGAZI CÉL? És mi alapján szelektál(j)unk az egyes célok között?

Vajon nem gyakorlunk már az álmodozás alatt egyfajta öncenzúrát? Eleve „leértékelve” a vágyunk tárgyát és ezzel a célunkat? Ha például egy tűzpiros Porsche 911-ről álmodunk, mire felébredünk, vágyunk egy piros sportkocsivá szelídül, mire vásárolni indulunk, már piros, használt öreg Suzuki lesz belőle. Baj ez, vagy nem? Gondoljuk végig, életünk során hányszor hajtunk végre hasonló, kisebb-nagyobb „változtatásokat”. Ami nem feltétlenül rossz. Hiszen ha örökké csak sóvárognánk az álom Porsche után, és nem tennénk semmit, hogy legalább egy öreg Suzukit vegyünk, akkor örökké gyalog járnánk...

Számtalan példát láthatunk a környezetünkben, amikor az emberek azért nem jutnak el a vágyaik megvalósításáig, mert nem képesek eldönteni, merre induljanak. Úgy tűnik, sokkal könnyebb egy cél eléréséhez stratégiát gyártani, mint eldönteni, hogy mi legyen a kitűzött cél, melyik álmunkat kövessük. Talán azért olyan nehéz ez a döntés, mert mindenki el akarja kerülni, hogy rosszul válasszon. Hiszen honnan tudhatjuk, hogy jó célt választottunk? Sok esetben ez csak utólag derül ki, és sokszor még a jó cél választása sem elég a boldogsághoz. Még egy sikeres célkitűzés esetén sem biztos, hogy az elérése pozitív eredménnyel jár.

Annak megítélése, hogy jó célt tűztünk-e ki magunk elé, igen szubjektív tud lenni. Mert ami az egyikünk életében jó választásnak bizonyult, a másik ember életében téves célkitűzés lehet. Vegyük például azt az (közkedvelt) álmot, hogy elutazzunk egy távoli, általunk egzotikusnak tartott helyre nyaralni. Ha meg is valósítjuk ezt a vágyunkat sikeresen – spórolunk rá, megszervezzük –, még nem biztos, hogy olyan jól is fogjuk magunkat érezni, mint ahogyan azt elképzeltük; pedig valóra váltottuk egy álmunkat.

Azonban mégsem kell elkedvetlenedni: ha rosszul is választottunk, mégis döntöttünk, előre léptünk, elértük egy célunkat, és ez is valami. Bár valójában kívülről és belülről szemlélve, ennek megítélése is nagyon szubjektív tud lenni.

Szólj hozzá!

Címkék: célok döntés álmok tervek vágyak

A bejegyzés trackback címe:

https://cegvezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr907356136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása